Noua tehnică de editare a Adobe te lasă cu gura căscată

de: Florin Cașotă
10 07. 2018
Edgy Labs

Ai fost vreodată într-un loc frumos și ai făcut o poză, dar nu a iești cum ți-ai dorit? Poate voiai să fie la apus sau noaptea, dar tu ai ajuns dimineața când ai făcut poza. Ce puteai face până acum era să vii din nou în acel loc, la altă oră, pentru altă fotografie. În viitor, s-ar putea să nu mai fii nevoit să faci asta.

O mână de cercetători de la Adobe și de la Universitatea Cornell au dezvoltat una dintre cele mai cool tehnici de editare a imaginii din ultimii ani: abilitatea de a transfera stilul unei fotografii alteia.

Ai ajuns la Paris și ai fotografiat Turnul Eiffel în timpul zilei, dar tu vrei o imagine cu turnul pe timpul nopții? Adobe Photoshop te-ar putea ajuta cu asta în viitor. Noua funcție dezvoltată de cercetători funcționează cam ca Prisma, aplicația care aplică un filtru artistic al unor pictori celebri peste o imagine.

În cazul Photoshop, peste imagine nu se aplică un filtru, ci sunt modificate culorile, lumina, imitându-le pe cele din imaginea de referință.

Aruncă un ochi peste exemple pentru a înțelege mai ușor această tehnică:

Aceste exemple date de Adobe vorbesc de la sine și imaginile arată foarte bine și ceea ce este impresionant este că algoritmul dezvoltat de Adobe poate face modicări mici, inteligente, precum adăugarea unei reflexii în geamurile unei clădiri. De asemenea, programul evită să adauge și alte obiecte în imaginea originală, copiind doar stilul imaginii.

Pentru a realiza asta, cercetătorii au folosit tehnologia de deep learning pentru a putea capta lumina și culorile din imaginea de referință. De asemenea, au lucrat și la limitarea aplicării acestor efect, astfel încât să pară o imagine naturală.

Deocamdată acestă tehnică se află în stadiul de dezvoltare și va mai dura ceva până când vom putea folosi așa ceva în programe ca Adobe Photoshop sau Adobe Lightroom.

Este o tehnică impresionantă, dar ar putea avea consecințe și asupra credibilității fotografiei. Dacă un astfel de efect poate fi aplicat atât de ușor ce ne facem să credem că fotografiile pe care le vom vedea în viitor sunt reale sau doar editate. Deja ne confruntăm cu astfel de discuții, dar în viitor, acestea se vor intensifica și mai mult.